PFA’s kunder scorer milliardgevinst på salg af datacentre

Michael Bruhn har solgt europæiske datacentre og hentet en gevinst på ca. 1,5 mia. kr. til PFA's kunder

Kunder i PFA Pension har fået knap 1,5 milliarder kroner i afkast på investeringer i en række europæiske datacentre, som PFA netop har solgt sin ejerandel af. Gevinsten er hentet på blot tre år.

Revolutionen indenfor cloud-lagring og kunstig intelligens har skabt en massiv efterspørgsel på datacentre i Europa og resten verden. 

Derfor investerede PFA for tre år siden i det europæiske selskab Data4, der driver datacentre i Frankrig, Spanien, Tyskland, Polen og Luxembourg.

PFA købte i sin tid ca. 20 procent af selskabet og har netop solgt det videre til Brookfield Infrastructure med en fortjeneste på 1,45 milliard kr. – svarende til et årligt afkast på ca. 25 procent.  

”Vi gik ind i investeringen i 2020, fordi vi kunne se, at udbuddet af datacentre ikke kunne følge med den stigende efterspørgsel. I dag kan vi se, at forventningen til et højt afkast var velbegrundet, og det føles godt, at kunne sende mere end en milliard videre til kunderne,” siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA.

Data4 er blandt de største europæiske datacenteroperatør, og da PFA i sin tid købte sig ind i selskabet, var det bl.a. under forudsætning af, at energiforbruget i datacentrene skulle modsvares af energiproduktion fra vedvarende energikilder.

Ejer forsat datacentre i USA og Asien

I 2023 har tech-sektoren fortsat den positive udvikling, og for eksempel er Nasdaq 100-indekset, hvor store selskaber som Apple, Microsoft og Meta dominerer, steget over 40 pct. siden efteråret 2022.

Det er især fremkomsten af kunstig intelligens som for eksempel ChatGPT, der har styrket værdien af techselskaberne, og som forventes at øge behovet for datacentre. 

”Vi følger tech-sektoren tæt og har på et generelt plan investeret i en lang række af de toneangivende selskaber, der leverer både teknologi og knowhow til udviklingen. Samtidig har vi forsat ejerandele i en række datacentre i USA og Asien, som oplever stærkt stigende efterspørgsel på datalagring,” siger Michael Bruhn.

For yderligere oplysninger
Seniorpresserådgiver Rasmus Bjørn, 41729077, rbj@pfa.dk

Fakta

  • PFA har 1,3 mio. kunder, hvilket betyder, at hver femte dansker har sin pensionsopsparing hos PFA.
  • PFA er Danmarks største kundefællesskab og forvalter ca. 600 mia. kr.