På vej mod et flot år for afkastet til PFA’s kunder

2023 tegner til at blive et bedre investeringsår end mange havde forventet, og lige nu ligger afkastet til en typisk pensionskunde i PFA’s anbefalede profil C på 9,9 pct. Ifølge PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, skyldes det gode afkast blandt andet, at PFA har været gode til at tilpasse sin investeringsrisiko i takt med, at de økonomiske udsigter er lysnet.

November har historisk set været en god måned for investeringsafkastet, og det blev der ikke ændret på i 2023, hvor november har taget førertrøjen som årets hidtil bedste afkastmåned. Det fortæller chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen, som sammen med sine kolleger havde indstillet PFA’s investeringsportefølje på den gunstige udvikling:

”Vi havde skruet en smule op for investeringsrisikoen i forventning om, at centralbankerne vil sætte en prop i rentestigningerne, og at denne beslutning vil blive velmodtaget af finansmarkederne. Det skete, og derfor fik vi en rigtig gylden november på aktiemarkederne. Det store amerikanske aktieindeks, S&P 500 steg med 8,9 pct, mens det tech-tunge Nasdaq steg med 10,7 pct., og det mere industritunge Dow Jones med 8,8 pct.”

Recessionen, der aldrig kom
Ifølge PFA’s chefstrateg har den gode november mere end udlignet de kursfald, der kom i sensommer- og efterårsmånederne, og derfor tyder alt på, at 2023 bliver et rigtigt godt afkastår. Måske en overraskelse, for helt lyst så det ikke ud, da året begyndte. Faktisk forventede mange økonomiske eksperter ifølge PFA’s chefstrateg en recession i løbet af 2023.

”Det siges i spøg, at finansmarkederne har forudsagt ni ud af de sidste fem recessioner, så det er ikke unormalt, at der er mere fokus på, hvad der kan gå galt end, hvad der kan gå godt. Derfor har mange måske også undervurderet, hvor robuste både jobmarkederne og de private opsparingsniveauer har været i år. Det er i hvert fald nogle af de faktorer, som har været med til at holde økonomien i gang til gavn for finansmarkederne,” siger hun.

Hun understreger, at PFA generelt har ligget til den optimistiske side og derfor også har fået et godt udbytte af de aktiegevinster, der er kommet. Lige nu ligger afkastet i PFA’s anbefalede profil på 9,9 pct., hvilket er et flot afkast både absolut og relativt til resten af branchen.

2024: Et investeringsår i valgets tegn 
Selvom både USA og Europa ser ud at have undgået en recession i 2023, er der aktuelle tegn på en vækstafmatning, som ifølge Tine Choi Danielsen kan påvirke næste års afkast. På den positive side fortsætter inflationen til gengæld med at falde, ligesom arbejdsmarkedet ser ud til at være mindre overophedet end tidligere. Hun har derfor fortsat positive forventninger til afkastet i 2024, som med politiske briller bliver et interessant år med rekordmange valg.

”Det er ikke kun i USA, men også i Rusland, Indien, Brasilien, Taiwan, Iran, Mexico og i EU, at borgerne skal til stemmeboksen, så det kan give lidt politisk uro og sætte præg på markederne. Taiwan er eksempelvis ikke verdens største økonomi, men deres stærke position på det vigtige marked for mikrochips og de anstrengte relationer til Kina gør alligevel januar-valget interessant - også for finansmarkederne. På lignende vis med de mange andre politiske valg i 2024, som kan få ekstra impact i en urolig situation som nu med krige og konflikter, der har destabiliseret og polariseret verdenssamfundet,” siger Tine Choi Danielsen.

Trods øget politisk usikkerhed ser hun som nævnt positivt på markederne i 2024, hvor der som hidtil også vil være stort fokus på beskæftigelsen samt inflations- og renteudviklingen.